One-Man-Band
Als documentairemaker voel ik (Manuel Hazeleger) me altijd op mijn plek bij projecten zoals ‘24 uur bij’. Toen Postlounge en Actiz mij namens NED7 vroegen om 24 uur door te brengen op een gesloten afdeling van Zorggroep Groningen, wist ik meteen dat dit een uitdaging zou worden die ik met beide handen moest aangrijpen. Samen met presentatrice Marit van Bohemen, bekend van onder andere Campinglife, dook ik in het leven achter gesloten deuren.
Een unieke aanpak
Voor dit project werd ik een echte “one-man-band”: regie, camerawerk, audio, belichting én montage lagen volledig in mijn handen. Hier zat een bewuste gedachte achter. De bewoners die we filmden, waren mensen met dementie. Om het echte verhaal naar boven te halen, was het essentieel om niet op te vallen of af te leiden. Zo kon ik als een stille observator het leven in al zijn puurheid vastleggen.
De aanleiding
Zorggroep Groningen was recent op de zogenaamde “zwarte lijst” geplaatst—aantijgingen die insloegen als een mokerslag voor de medewerkers die zich dag in, dag uit met hart en ziel inzetten. Deze video had als doel om de menselijke kant van het verhaal te tonen en een ander geluid te laten horen. Marit ging openhartig in gesprek met bewoners en zorgverleners, terwijl ik alles als een vlieg op de muur registreerde.
Het resultaat
Na de montage werd de video via verschillende kanalen verspreid. Binnen enkele dagen werd de video op Facebook al meer dan 500.000 keer bekeken. De reacties stroomden binnen, en het effect was duidelijk: de video raakte mensen recht in het hart. Wat vooral opviel, was de warme toewijding van de zorgverleners—een sterk contrast met de negatieve stempel van de zwarte lijst.
Het doel werd bereikt: het beïnvloedden van de publieke opinie door het echte verhaal naar buiten te brengen. Deze video toonde dat zorg niet draait om regeltjes, maar om mensen.